Inloggen

Inloggen op uw account

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij
 
 
MARTIAL-ARTS  SCHOOL  BODHI  DHARMA
KEMPO - DJU-SU - KICKBOKSEN - TAICHI - KUBOTAN - MARTIAL FIT

 

dinsdag, 28 februari 2017 11:36

Technieken naar de solar plexus, lever en nieren.

Geschreven door

Solar Plexus

Het centrale zenuwstelsel bestaat uit onze hersenen en het ruggenmerg. Alles daarbuiten noem je het perifere zenuwstelsel dat bestaat uit een netwerk van zenuwen die naar organen en spieren lopen.

Solar Plexus of Plexus Solaris betekent zonnevlecht(centrum). De zenuwen lopen vanuit dit vlechtwerk als zonnestralen naar de organen van de buikholte (spijsverteringsstelsel, maag/lever/nieren/alvleesklier/galblaas enzovoorts). De Solar plexus vind je tussen je navel en onderzijde borstbeen. Het behoort tot het onwillekeurige zenuwstelsel m.a.w. deze sturen we niet met onze wil.

Een klap op de solar plexus kan enorm pijn doen. Als gevolg van de klap worden er signalen verstuurt naar de omliggende organen en het diafragma (middenrif). Die laatste raakt in een spasme of trekt samen, daardoor snak je naar adem.

Lever

De lever zuivert samen met de nieren het bloed en zet bepaalde stoffen uit eten en drinken om zodat ze in andere organen kunnen worden gebruikt. In de lever blijft ook een deel van de vetten en koolhydraten achter als energiereserve. De lever zorgt tevens voor de warmteproductie, in rust is het de blangrijkste warmtebron voor het handhaven dan de lichaamstemperatuur.

In rust pompt je hart zo’n 4 á 5 liter per minuut rond. Bij inspanning kan dit bij gevorderde sporters oplopen tot wel 40 liter per minuut! Hartslag gaat dus omhoog en als gevolg daarvan verwijden je bloedvaten.

Bij een klap op de lever, vervormt de lever met als gevolg interne drukverschillen en worden de zenuwen rondom de lever gestimuleerd. Die geven een (onterecht) signaal af aan het autonome zenuwstelsel. Hierdoor worden een aantal zaken in gang gezet:

Je hartslag verlaagt (als eerste reactie om de bloeddruk te behouden) en tegelijkertijd verwijden je bloedvaten in je lichaam (behalve die in je hoofd). Daardoor zakt je bloeddruk dramatisch. Als je bloedruk zakt dan probeert je lichaam je hartslag te verhogen. En dat gebeurt nu dus niet door de klap. Hierdoor komt het lichaam in een staat waarin het de bloedtoevoer naar de hersenen probeert te behouden. Het resultaat is dat je in elkaar zakt, je benen vallen letterlijk uit en in sommige gevallen kun je het bewustzijnverlies. Dit kan in theorie met alle organen gebeuren, alleen de lever is een heel groot orgaan wat onbeschermd in je buik ligt.

Nieren

Alles wat je drinkt gaat via de slokdarm naar de maag en darmen. Je darmen halen de bruikbare stoffen uit het vocht. Het vocht dat overblijft gaat naar de nieren. Die maken het schoon. De nieren zuiveren wel 200 liter bloed per dag. De bruikbare stoffen gaan terug naar het bloed en de rest plas je uit.

Een flinke klap op de nieren geeft een scherpere pijn dan een klap in de solar plexus. De directe gevolgen vallen op zich mee. De gevolgen naderhand kunnen veel groter zijn. Nierfalen kan optreden, bloed in de urine (scheur) en je kunt zelfs in shock raken. Dit kan levensbedreigend zijn. Daarom is een nierstoot verboden bij contactsporten zoals (kick)boksen.

Steken in de zij

Bij de bespreking van de solar plexus, lever en nieren hoort eigenlijk, in het kader van sport, ook de milt. Vaak hoor je bij steken in de zij dat iemand last van de milt heeft.

De milt verwijderd vreemde stoffen uit het bloed en verwijderd oude rode bloedcellen. In de milt worden plasmacellen (voor aanmaken antistoffen) gevormd.

Als je vlak na het eten gaat hardlopen kan dit de lever/maag/milt zodanig beïnvloeden dat ze verkrampen. Dit komt omdat bij inspanning de grote spieren meer bloed vragen dan normaal. De doorbloeding komt in het geding, bloedvaatjes krimpen, weefsel raakt minder doorbloed en je voelt een kramp. Dit zelfde effect kan optreden in het middenrif. Een steek in de zij komt dus niet per definitie van de milt.

BODHI DHARMA

Martial-arts school Bodhi Dharma
Kvk nr. 65484223
 
 
 

 
 

Erkend stagebedrijf

Volg ons :
   
   

Sponsors

Layout Type

Presets Color

Background Image