Inloggen

Inloggen op uw account

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij
 
 
MARTIAL-ARTS  SCHOOL  BODHI  DHARMA
KEMPO - DJU-SU - KICKBOKSEN - KICKBOKS WORKOUT - WORKSHOPS&CURSUSSEN
MIXED MARTIAL ARTS - TAI-CHI - BOOTCAMP - PERSONAL TRAINING - 50+ TRAINING

 

De wereld van oosterse vechtkunsten kent een enorme verscheidenheid. Er zijn traditionele systemen, moderne systemen en mengvormen. Karate, Kempo, Judo, Jiu-jitsu, Pencak-silat, Wing-chun, Tai-chi en Shaolin Kung-fu zijn enkele bekende systemen. Deze systemen kunnen op hun beurt weer bestaan uit stijlen.

Martial-arts school Bodhi Dharma beoefent het Shaolin Kempo Kung-fu (S.K.K.) van Sifu Gerard Karel Meijers. Hij introduceerde dit systeem in de jaren zestig in Nederland. Om onderscheid te maken met andere Kempo stijlen noemde hij de stijl de drakenstijl (Dragon-style).
Het systeem bestaat uit Indonesische, Japanse en Chinese invloeden. Sifu Meijers had veel ervaring in verschillende vechtsystemen uit deze landen en pakte daar het (naar zijn idee) beste uit. Zo creëerde hij een effectieve all-round zelfverdedigingssysteem die duidelijk haar wortels heeft bij de oosterse gevechtskunsten waarvan de basis ooit is gelegd door de monnik Bodhi Dharma (Daruma in het Japans, Ta Mo in het Chinees, Zuid India 482-539).

Wat betekent Shaolin Kempo Kung-fu?

Het Shaolin verwijst naar de Shaolin tempel uit China. Daar ligt de oorsprong van het Shaolin Kung-fu. Bodhi Dharma ontwikkelde daar de 18 meditatie- en bewegingstechnieken (18 hands of Lohan) om de monniken aldaar sterker te maken, zowel fysiek als mentaal.
Kung-fu betekent hoge vaardigheid, grote concentratie of toewijding. Als we praten over krijgskunsten bedoelen we eigenlijk Wushu (vaardigheid om een ‘aanval’ te stoppen, zelfverdediging) in plaats van Kung-fu. Het Kung-fu in het systeem Shaolin Kempo Kung-fu verwijst naar het streven van een zo hoog mogelijke vaardigheid.
Kempo (ook wel Kenpo) is een Japanse term. In het Japans zijn twee karakters nodig om Kempo te schrijven. Het eerste karakter betekent ‘vuist’ en het tweede ‘weg’. In het chinees is dit Chuan-fa.

Wat betekent draken-stijl?

Vele vechtstijlen, met name Kung-fu stijlen, zijn afgeleid van de manier waarop dieren vechten (slang, tijger, kraanvogel, kat) of zijn specifiek voor een omgeving (gebergte, vlakte) en de mensen (groot, klein, stevig, slank) die daar wonen. De draak is een mythisch wezen. De draak gebruikt alle vier zijn poten om te vechten, is flexibel maar kan zich ook groot, sterk en standvastig opstellen. De draak kan vuurspugen en ook zijn pantser gebruiken om aanvallen te kunnen weerstaan. Ook is hij in staat om minder voor de hand liggende technieken te gebruiken door zijn staart te gebruiken, van hoogte aan te vallen in plaats van een aanval vanaf de grond. Deze veelzijdigheid verwijst naar de all-round vechtkunst en het gebruik van vele soorten technieken (natuurlijke wapens). Zijn de meeste vechtkunsten geschikt voor een bepaald type persoon zo is uit het S.K.K. voor iedereen wel wat te halen. Hierdoor is het S.K.K. door een groot aantal doelgroepen te beoefenen. Binnen Martial-arts school Bodhi Dharma kijken we daarnaast naar individuele progressie en houden we rekening met de fysieke mogelijkheden van de leerling zelf.

Waaruit bestaat het Shaolin Kempo Kung-fu?

Het S.K.K. systeem bestaat uit:

Technieken voor verdediging

  • Standen (Kempo Standen)
  • Kumites (oefenen van vastgelegde partner oefeningen)
  • Kata’s (de wat strakkere gevechtspatronen, Japanse invloed)
  • Saifa’s (de wat vloeiendere gevechtspatronen, Chinese en Indonesische invloed)
  • Bo (technieken met de Bo-staf – stok van 1 meter 80)

Martial-arts school Bodhi Dharma voegt daar nog aan toe:

  • Moderne zelfverdedigingstechnieken, gewapend en ongewapend
  • Technisch sparren (licht-contact)
  • Wedstrijd sparren (semi-contact)
  • Breektechnieken (Tameshiwara)
  • Katana (Japans zwaard)

Waar bestaat een training uit?

Meestal volgen de trainingen een vast patroon:

  • De training begint met een warming-up, een betere naam is conditietraining want naast het opwarmen worden ook andere oefeningen gedaan zoals: krachtoefeningen, oefeningen om het uithoudingsvermogen te verbeteren en oefeningen ter bevordering van de flexibiliteit/lenigheid.
  • Kihon: oefenen van basistechnieken (combinaties) ter verbetering van de technieken.
  • Kata/Saifa: oefenen van gevechtspatronen (aaneenschakeling van technieken).
  • Kumite: partneroefeningen.
  • Blok voor specifieke trainingen: kussens, moderne zelfverdediging, wapens, enz.
  • Het laatste deel bestaat meestal uit sparren (oefengevecht).
Graduatie
De vorderingen van de leerling worden aangegeven via een graduatie-systeem (banden), en door middel van examens getoetst.
Voor de jeugdleden is er éénmaal per jaar een examengelegenheid en voor de senioren tweemaal per jaar. Examens worden op een vast moment afgenomen: op de laatste zondag van Januari en de laatste zondag van Juni.

Is het S.K.K. bij Bodhi Dharma hetzelfde als bij andere scholen?

Een aantal leerlingen van Sifu G.K. Meijers van het eerste uur begonnen zelf ook scholen. Zo begon George Frederiksz de Groot een school in Berg en Dal (bij Nijmegen). Sifu G.F. de Groot gaf op zijn beurt weer les aan Colin Jennings die een school begon in Molenhoek. Sifu Maarten Molenaar nam de school over van Sifu C. Jennings. Onze lijn stamt dus direct af van Sifu G.K. Meijers. Wij conserveren de stijl zoals die oorspronkelijk door Sifu G.K. Meijers is overgedragen. In de loop der tijd hebben leraren onderdelen van hun stijlen aangepast, ook hebben leraren direct onder Sifu Meijers gaandeweg aanpassingen gedaan. Dit ligt geheel in de lijn met de filosofie van Sifu Meijers. Pas de stijl toe als een basis voor jouw eigen ontwikkeling. Blijf jezelf na het aanleren van de basis ontwikkelen, zoek je eigen pad en sta niet stil. Je ziet daarom dat onze stijl veel overeenkomsten heeft met andere stijlen maar ook dat wij als school toevoegingen hebben gedaan. Wij willen echter de oorspronkelijke stijl als basis behouden en passen deze niet aan.

Wat is het verschil van een vechtkunst met een vechtsport zoals (kick) boksen?

Een vechtkunst onderscheid zich van b.v. (kick)boksen doordat er aan veel meer aspecten dan enkel het vechten zelf aandacht besteed wordt. Enkele aspecten zijn de mentale en fysieke ontwikkeling, aanleren van een grote hoeveelheid aan technieken, streven naar perfectie, beheersing en het kiezen van een jarenlang durend pad om een zo hoog mogelijk niveau te behalen.

STAMBOOM MARTIAL-ARTS SCHOOL BODHI DHARMA

Stamboom versie 24

 

BODHI DHARMA

Martial-arts school Bodhi Dharma
Kvk nr. 65484223
 
 
 

 
 
Volg ons :
Instagram    
   

Kids Safe School

"Wij beschermen onze kids !"
 

 

Not in my dojo!

"Nee tegen grensoverschrijdend gedrag!"NOTINMYDOJO SCAN V2 vectorized 

 

Layout Type

Presets Color

Background Image